Caffee Borbone

Kako učiniti kafu ukusnijom

Možda deluje čudno, ali veoma je važno da kafu promešate kašičicom čak i kada odlučite da je ne šećerite. Bilo u baru ili kod kuće, mešanje kafe je trik koji ne treba zaboraviti, jer poboljšava ukus najomiljenijeg pića na svetu.

Sa hemijske tačke gledišta, kafa je rastvor u kome su rastvorena različita jedinjenja, pri čemu sva imaju različitu specifičnu težinu i samim tim će imati tendenciju da ostanu na površini ili da se talože na dnu u zavisnosti od težine. Stvara se neka vrsta slojevitosti koja ne čini kafu homogenom od prvog do poslednjeg gutljaja.

Na dnu se nalazi vrlo visoka koncentracija čvrstih materija pa je samim tim taj sloj praćen izrazitom kiselošću. Izlazeći na površinu, kiseli ukus se smanjuje prelazi u sferu gorkog ukusa. Konačno, u sredini, kafa je mekša.

Dakle, ako ne mešamo našu espreso kafu, prvi gutljaj koji popijemo biće tečan, vodenast i u osnovi gorak, drugi gutljaj će biti malo mekši, poslednji gutljaj će biti koncentrisaniji ali sa više tendencija kiselosti.

Prve kapi kafe koje izađu, bilo da je ona napravljena u cialdama, kapsulama ili u moka aparatu, intenzivnije su, punije i izlazenjem preostale kolicine kafe, njena gustina se smanjuje. Prvi deo, baš onaj blizak „kremu“, biće veoma tečan, svakako manje pun, pa čak i pomalo gorak. Posle prvog gutljaja prelazimo na centralni deo koji ima srednje karakteristike gornjeg i donjeg sloja, dok je donji najgušći i najpuniji.

Zbog toga je važno da se kafa meša, kako bi se poboljšale njene najbolje karakteristike i kako se ne bi raspršivale po dnu šoljice. Mešanje je pažnja koja garantuje homogenost, a koja istovremeno pojačava aromu i ukus. Jednostavna pažnja poput ove učiniće vašu kafu mnogo ukusnijom.